Tuesday, November 17, 2009

კოტეხი


,,კოტეხი” მდებარეობს ქ. გურჯაანში (კახეთის რეგიონი, რომლის გარშემო ფართობებზე საქართველოში საუკეთესო ყურძნის ჯიშები ხარობს.
ქარხანა დაარსდა 1976 წელს, როგორც ღვინომასალების გადამამუშავებელი საწარმო – საკუპაჟე ბაზა. 1994 წელს გარდაიქმნა ღია სააქციო საზოგადოებად, ხოლო 1995 წელს მოხდა ქარხნის სრული პრივატიზაცია და ეწოდა სს “კოტეხი”. 1996 წლიდან საწარმოს ეწოდა სს “კოტეხი- ღვინის ქარხანა”, ხოლო 2002 წელის 26 აპრილიდან ქარხანას ეწოდა კუკური ქოლოღლიშვილის სახელობის სს “ კოტეხი – გურჯაანის ღვინის ქარხანა”.
კოტეხი ლამაზი, კოპწია სოფელია, რომელიც შეფენილია მდინარე ალაზნის მარჯვენა სანაპიროზე, გომბორისა და კავკასიონის მთებს შორის.
ადგილმდებარეობის მიკროკლიმატი საუკეთესო პირობებს ქმნის მაღალხარისხოვანი ყურძნის მოსაყვანად.
ისტორიულად სოფელ კოტეხში, რომელიც დღეს შედის გურჯაანის ადმინისტრაციულ საღვრებში, მოსახლეობა მისდევდა მევენახეობასა და ღვინის წარმოებას.
დღეისათვის მოქმედებს ყურძნის მიმღებ-გადამამუშავებელი 4 ხაზი, რომელთაგანაც 3 განკუთვნილია თეთრი, ხოლო 1 - წითელი ყურძნისათვის.
ღვინის საამქროებში ღვინოს ინახავენ და გადაამუშავებენ ემალირებულ და უჟანგავი ლითონისაგან დამზადებულ ცისტერნაში.
სს “კოტეხს” ხელსაყრელი ადგილმდებარეობა საშვალებას აძლევს შეუფერხებლად დაამზადოს 8000 ტ. ყურძენი.

სს “კოტეხი” უშვებს შემდეგ დასახელების ღვინოებს:

თეთრი მშრალი:
“კოტეხი” – ევროპული;
“კოტეხი” – კახური;
“კოტეხი” – სუფრის;
“გურჯაანი”;
“ვაზისუბანი”;
“გარეჯი”;

წითელი მშრალი:
“კოტეხი”;
“საფერავი”;
მუკუზანი

წითელი ნახევრად ტკბილი:
“კოტეხი”;
“ალაზნის ველი”;

ვარდისფერი ნახევრად მშრალი:
“კოტეხი”;

შუშხუნა ღვინო:
“კოტეხი”

ქარხნის ღვინოებმა დაიმსახურა უამრავი ჯილდო, მაგრამ ყველაზე დიდი ჯილდო: მომხმარებლის მიერ პროდუქციის აღიარება და მაღალი შეფასება.

No comments:

Post a Comment